Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Workshop #2 ‘Slim laden van elektrische voertuigen achter de meter’

4 december 2018 @ 09:30 - 16:00

Interesse?!?
Schijf je tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt.

Programma workshop #2

 

 • Verwelkoming en introductie – door Carlo Mol, VITO/EnergyVille
 • Introductie leden VKSL: MobilityPlus, Multiobus, Blue Corner & eNovates
 • Oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen – door William Stinissen, Volta
  Inhoud: Wie elektrisch rijdt, vindt dat meestal zalig maar wie het nog niet doet, kampt vaak met drempelvrees. Hoe ver geraak ik? Hoe lang duurt het laden? Vragen waarop geen eenduidig antwoord bestaat. De verschillende manieren van opladen worden kort besproken en gelinkt aan de kenmerken van het elektrisch voertuig en de laadsnelheid. Wat komt er kijken bij het plaatsen van laadinfrastructuur thuis of op het werk? 
 • Soorten elektriciteitsnetten/lijnen vanuit juridisch oogpunt in Vlaanderen en recente ontwikkelingen op Europees niveau – door Bram Delvaux, KULeuven en eubelius
  Inhoud: In deze uiteenzetting zal een stand van zaken worden gegeven van het Europees energiepakket en in het bijzonder het regelgevend kader met betrekking tot elektriciteitsnetten/lijnen. Vervolgens zal worden stilgestaan bij de recente wijzigingen aan het juridisch kader in Vlaanderen inzake directe lijnen en directe leidingen.  

– Broodjeslunch –

 • Van terugdraaiende teller tot tarieven voor slim laden ‘achter de meter’ – door Ruben Baetens, 3E
  Inhoud: De terugdraaiende teller wordt in de komende jaren vervangen door een digitale meter, en daarmee zal ook een nieuwe distributietarief ingevoerd worden. Deze beoogt een hogere kosten-reflectiviteit voor het netgebruik, en dus ook een efficiënter gebruik van het net. Batterijen, vraagsturing en dus ook slim laden van de wagen bij bijvoorbeeld huishoudens. 
 • In-home interoperabiliteit in het kader van energie- en flexibiliteitsbeheer – door Dominic Ectors, VITO/EnergyVille 
  Inhoud: Steeds meer toestellen in huis worden ‘slim’ en bieden een of andere vorm van digitale communicatie aan.  Om echter tot een samenwerkend systeem te komen, is interoperabiliteit op verschillende lagen nodig: van component-, communicatie-, informatie-, tot functie- en business-laag.  Deze presentatie focust op interoperabiliteit, ICT architecturen en protocollen in huis om deze slimme toestellen te betrekken bij energie- en flexibiliteitsbeheer, waarbij vooral de strategie rond semantische interoperabiliteit wordt toegelicht.
 • V2G laadinfrastructuur – door Rob De Vogelaere, eNovates
  Inhoud: eNovates is nu ook actief op het vlak van V2G laadinfrastructuur en zal een overzicht geven van hun V2G oplossingen en dieper ingaan op de bijhorende business cases.
 • Praktijkvoorbeelden Slim Laden – spreker nog te bevestigen
 • Toelichting vanuit de gebruikerskant – door Gertjan Geurts, Co-founder Social Charging
  Inhoud: Social Charging verbindt elektrische rijders met elkaar en met slimme systemen. Via de Social Charging app kunnen gebruikers eenvoudig oplaadpunten delen met collega’s, buurgenoten en/of onbekenden. Social Charging maakt daarbij ook smart charging mogelijk waardoor auto’s duurzamer en efficiënter opgeladen worden. Social Charging heeft o.a. geparticipeerd in een grote smart charging proef in Den Haag, waar de app gebruikt werd om bij gebruikers op te halen tot wanneer zij wilden laden. De app is onder de noemer ‘Group Charge App’ ook de zakelijke app van NewMotion, marktleider op het gebied van elektrische laadoplossingen in Europa.
 • Techno-economische analyse van slimme laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen – door Annelies Delnooz, VITO/EnergyVille
  Inhoud: Deze presentatie wenst inzicht te bieden in de Crystal investeringstool. Via de Crystal methodologie wordt een techno-economische beoordeling uitgevoerd om een diepgaand beslissingskader te bieden met betrekking tot de introductie van verscheidene energie technologieën, waaronder slimme laadinfrastructuur. 
 • Het binnenhuis-elektriciteitsnet van de toekomst: slim laden via een DC nanogrid? – door Johan Driesen en Giel Van den Broeck, KULeuven/EnergyVille
  Inhoud: De slimme en duurzame elektriciteitstechnologie die in de nu en in de nabije toekomst in gebouwen geïntroduceerd worden, werken in feite met gelijkstroom (DC), denk maar fotovoltaische panelen, IT, LED-verlichting en batterijen, zowel statisch als in de ladende voertuigen. Dit maakt de installatie van een in-huis “DC nanogrid” een technische en economische optie, die een nieuwe invulling kan geven aan de notie “slim laden” van elektrische voertuigen. De ervaring met een DC living lab in het EnergyVille gebouw toont aan dat dit een haalbare kaart wordt.

– Netwerkdrink –

Schrijf me in

 

Deelname Leden: gratis
(opgelet: ben je ingeschreven, maar kan je niet komen? Stuur dan een collega in jouw plaats of meld je ten laatste af op 29 november 2018 – anders rekenen we een no show fee aan van 50 euro)
Deelname Niet-leden: 175 euro excl. btw
Inschrijving via e-mail – info@vksl.be

Gegevens

Datum:
4 december 2018
Tijd:
09:30 - 16:00

Locatie

Volta
Avenue Du Marly 15/8
Brussel, België
+ Google Maps

Organisator

VKSL
E-mail:
info@vksl.be